Day-Lewis získal Oscara za stvárnenie Abrahama Lincolna

25.02.2013 Celý región

Los Angeles 25. februára (TASR) - Daniel Day-Lewis dnes vyhral Oscara v kategórii herec v hlavnej úlohe za svoje mimoriadne autentické stvárnenie amerického prezidenta Abrahama Lincolna v historickom filme Stevena Spielberga.

Day-Lewis sa tak stal prvým hercom, ktorému sa podarilo získať toto prestížne ocenenie v danej kategórii trikrát: v roku 1990 za rolu vo filme Moja ľavá noha a Čierna krv v roku 2008.

Britský herec sa pripravoval na úlohu Abrahama Lincolna rok a v roli Lincolna vystupoval nepretržite počas celej doby nakrúcania.

Medzi ďalšími nominovanými boli Bradley Cooper (Terapia láskou), Hugh Jackman (Bedári), Joaquin Phoenix (The Master) a Denzel Washington (Let).

Christoph Waltz získal Oscara za postavu vo filme Divoký Django

Christoph Waltz má dôvod byť vďačný Quentinovi Tarantinovi, keďže dnes získal svojho už druhého Oscara v kariére za účinkovanie v Tarantinovom filme, tentoraz za postavu uhladeného lovca ľudí vo filme Divoký Django.

Waltz získal svoju prvú Zlatú sošku za stvárnenie nacistu Hans Landu vo vojnovom filme Nehanební bastardi z roku 2009 z réžie Tarantina. Oba Oscary za tieto role - v roku 2010 i dnes - vyhral v kategórií najlepší herec vo vedľajšej úlohe.

Slávnostné vyhlasovanie cien americkej filmovej akadémie uvádza Seth MacFarlane.

Najlepším dokumentárnym filmom sa stal Searching for Sugar Man

Film Searching for Sugar Man švédskeho režiséra Malika Bendjelloula získal Oscara v kategórii dlhometrážny dokumentárny film.

Film zachytáva príbeh uznávaného, no takmer zabudnutého hudobníka z Detroitu Rodrigueza, ktorý sa vytratil z verejného života krátko po nahraní svojho albumu v 70. rokoch a nečakane získal verných fanúšikov v Južnej Afrike.

Medzi ďalšími nominovanými filmami boli tituly 5 Broken Cameras, The Gatekeepers, How to Survive a Plague a The Invisible War.

Spôsob hlasovania v kategórii dokumentárnych filmov sa tento rok mierne pozmenil tak, aby sa obmedzil počet nominácií málo známych filmov a aby jednotlivé nominácie mohla posudzovať väčšia skupina režisérov.
 

Vyberte región